Takaisin

Ajankohtaista

Tiedotteet

Elinkeinojohtajan terveiset

26.8.2019
Elinvoimapalveluiden uutiskirjeen 6/2019 pääkirjoitus.

Lomakausi alkaa olla takana päin ja syksyn merkit ovat jo ilmassa. Ensi vuoden budjetteja laaditaan niin yrityksissä kuin julkisellakin sektorilla entistä epävarmemmissa tunnelmissa. Talouden kehityksen ylle on kesän aikana tullut paljon kysymysmerkkejä, niin kansainvälisen kauppasodan tiimoilta USA vs. Kiina kuin lähempää Euroopastakin mm. Saksan ja Ruotsin heikentyneiden lukujen muodossa. Varovaisen toiveikkaasti ainakin täällä Iisalmen seudulla voidaan tulevaisuuteen suhtautua, ainakin jos katsoo viime päivien uutisointia alueelta: Olvi suunnittelee merkittävää investointia Luuniemelle, Motonet ilmoitti avaavansa liikkeen vuoden 2020 loppupuolella ja uusia asumisen hankkeitakin on käynnistynyt eri puolille kaupunkia hyvässä tahdissa.

Olvin avaus oman ”elämyskeskuksen” perustamisesta Iisalmeen on erinomainen uutinen monellakin tapaa. Yrityksen brändi on Iisalmelle erittäin merkittävä ja sen vetovoima yhdistettynä tällaiseen matkailukohteeseen toisi huikean piristysruiskeen koko alueen elinvoimalle. Tällaisen kohteen ympärille syntyisi varmasti monia uusia mahdollisuuksia pk-yrityksille hyödyntää keskuksen vetovoimaa ja yleisövirtoja. Toivottavasti myös muut alueen huippubrändit voisivat jollain muotoa näkyä paremmin kaupunkikuvassa, vaikka osallistumalla tähän tulevaan hankkeeseen. Kaupunkina olemme vahvasti tukemassa hanketta ja se voisi avata uusia mahdollisuuksia myös meidän matkailutoimintojen kehittämiselle.

Ison valtakunnallisen Motonet-ketjun tulo kaupunkiin on myös rahallista kokoaan suurempi signaali alueemme elinvoimasta. Iisalmi on Ylä-Savon kaupallinen keskus ja vetää ostovoimaa laajalta yli 50 000 asukkaan alueelta puoleensa. Joukkoon mahtuu lisää toimijoita ja jälleen kerran ison, tunnetun ketjun sijoittuminen kaupunkiin kääntää asiakasvirtoja muualta takaisin kaupunkiimme. Toki ketjutoimijan tulo lisää omalla toimialallaan myös kilpailua ja voi aiheuttaa muutoksia pk-yrityskentässä, mutta kokonaisuudessaan voimme olla tyytyväisiä, että tämän tason toimija uskoo alueemme tulevaisuuteen.

Kesän aikana vahvistui myös uusien asuntokohteiden käynnistyminen sekä Virranpuiston alueelle että Veturitallinrannan uudelle asuinalueelle. Nämäkin ovat jälleen osoituksia vetovoimasta ja rohkeiden yrittäjien investointihalukkuudesta. Kaikkiaan voidaan sanoa kesän jälkeisten viikkojen olleen meille positiivisten uutisten aikaa, toivotaan että niitä saadaan lisää syksyn edetessä ja ensi vuotta suunnitellessa!

Terho Savolainen, elinkeinojohtaja, puh. 040 630 5328, terho.savolainen@iisalmi.fi